Novotel Amsterdam Schiphol Airport
Dit Novotel in Park 20|20 ligt op loopafstand van het station van Hoofddorp. De entree van het hotel ligt tegenover het station. Aan de zuidzijde onder de doorlopende pui zijn een bar en restaurant gepositioneerd om interactie tussen het hotel en het omliggende gebied te stimuleren. In het laagbouwdeel is een groot atrium met glazen dak ontworpen, grenzend aan de patio. Hierdoor treedt daglicht ver de ruimte binnen. Door de relatief smalle verticale ramen, diepe neggen, directe ventilatiemogelijkheid en hoge isolatiewaarde van de gevel, levert het gebouw een zeer goede energieprestatie. Voor het gebouw worden materialen toegepast die eenvoudig te scheiden en te hergebruiken zijn.
Cradle-to-cradle
Bijzonder in de materialisering zijn de keramische cradle-to-cradle tegels met een print in een glanzende textuur waarmee het gebouw wordt bekleed. Deze tegels ontwikkelen wij in samenwerking met grafisch ontwerper Miranda Ensink en de tegelfabrikant volgens een nieuw productieprocedé. De print, die op abstracte wijze riet weergeeft, interpreteert de omgeving van de Haarlemmermeerpolder op een eigentijdse manier. Langs de gevel neemt van beneden naar boven de structuur in intensiteit af, refererend aan het verloop van een rietkraag. In plaats van gebruik te maken van pigmenten, wordt gedrukt met een hoogglanzende inkt op steenmat glazuur. Door verandering in daglicht of standpunt kan de bedrukking in uiteenlopende verschijningsvormen worden waargenomen.
Interieur
Mulderblauw architecten heeft voor het Novotel Amsterdam Schiphol Airport zowel het ontwerp van het exterieur als dat van het interieur gemaakt. Leidend voor het nieuwe concept van de publieke ruimte is de informele opzet gecombineerd met het thema natuur. De entree wordt gekenmerkt door een indrukwekkende houten luifel waarvan de latten van buiten naar binnen toe doorlopen. De doorgetrokken luifel in combinatie met de verdiepingshoge ramen die rondom de gehele publieke ruimte zijn doorgevoerd, zijn essentieel voor een uitnodigend gebaar naar de gasten.
Interactie
De verschillende functies op de begane grond zijn tot één dynamische multifunctionele ruimte gesmeed. De persoonlijke receptiebalies, de food bar, de play area en het gourmet restaurant lopen in elkaar over, waardoor er constant interactie plaatsvindt tussen de verschillende functies. Het hart van deze continue ruimte is het atrium met de 'tree of life', een blikvanger en belangrijk element in de nieuwe generatie Novotels. Tegen de keukenwand is een imposant wandmeubel gevuld met herkenbare Nederlandse producten. Deze centrale ruimte wordt verrijkt door de dakramen en is zodanig gepositioneerd dat de overige functies er omheen gegroepeerd zijn. Het thema natuur komt terug in het eerlijke materiaal gebruik van onder andere blauwstaal, hout en beton dat in het zicht is gelaten. Vanuit het atrium richting het terras wordt de ruimte lager en intiemer. Hier bevindt zich onder andere de play area, een interactieve ruimte met een tafelvoetbal, een spelcomputer en speels meubilair voor vermaak van kleine en grote kinderen.
Artwork
De publieke ruimtes hebben een Nederlands tintje meegekregen in de vorm van artwork. Het Rijksmuseum heeft via Rijksstudio beelden uit de collectie beschikbaar gesteld voor creatief hergebruik. In samenwerking met een grafisch vormgever hebben wij beelden uit de Rijkscollectie een moderne vertaalslag gegeven. Door fragmenten uit de collectie te vergroten, verknippen of vervormen en te projecteren op tapijten en wanden ontstaan beelden die verrassen.
Oplevering | 2015 |
Opdrachtgever | EFD Partners |
Bouwkunding aannemer | HBB Groep |
Fotograaf | Abaca Corporate/Barbara Zonzin, Muriel Janssen & Studio Gregor |